Stadsfotograaf in Friesland Headline Animator

Stadsfotograaf in Friesland

donderdag 7 februari 2008

‘Wie de Afsluitdijk saai vindt, kan niet kijken’

Den Helder - Nog altijd zijn lang niet alle toekomstplannen over de Afsluitdijk ontvouwd. Gisteren vond de derde van vier ‘ateliersessies’ plaats waarin deskundigen, ingenieurs en denkers hun ideeën voorlegden aan collega-deskundigen. In Willemsoord in Den Helder deze keer, en het ging over de beleefbaarheid van de Afsluitdijk, over hoe je mensen naar die dijk moet trekken en hoe je degenen die eroverheen rijden, beweegt eens de auto stil te zetten en uit te stappen.

Veel toeristische plannen dus, met fietspaden aan de Waddenzeezijde van de dijk, allerlei beleefpaviljoens en de hovercraft-achtige Aqua Planing Train van Leeuwarder uitvinder Bearnd Hylkema. Of een toeristisch themapark op Breezanddijk, waar in een minipoldertje van twintig hectare aan Japanners en Amerikanen wordt uitgelegd hoe wij Nederlanders het water het hoofd bieden.
Voor Kristian Koreman van architectenbureau Zones Urbaines Sensibles gaan al die plannen niet ver genoeg. ,,De Afsluitdijk is saai en onleesbaar. Er zijn te weinig ijkpunten. Als je eroverheen rijdt, weet je niet waar je bent. De dijk heeft een nieuw vocabulaire nodig.”
Hij stelt voor de dijk vol te bouwen met ‘ijkpunten’ als futuristische recreatiewoningen, kunst (in de vorm van enorme betonnen letters) en wat dies meer zij. ,,De dijk is een monument van waterkeringstechnologie, maar hij wordt pas een monument van innovatie als je er iets mee doet.”

Polonaise
Toch overheerste gisteren het adagium ‘niet al te veel polonaise aan de dijk’, in tegenstelling tot de twee eerdere sessies, waar the sky the limit was en het ene plan nog dieper ingreep in het landschap en de ecologie dan het andere. Marije de Korte van de Rijksdienst voor Architectuur, Cultuurlandschap en Monumenten: ,,Het robuuste karakter van de dijk - die krachtige lijn - zou behouden moeten blijven.”
Koren op de molen van Willem van der Ham, de polonaisecriticus bij uitstek die met een eigen stand zijn gedachtegoed op deze sessie mocht uitdragen. Ook hij pleit voor de cultuurhistorische waarde van de Afsluitdijk als uitgangspunt bij alle toekomstplannen.
Hij vindt beeldhouwer Hanshan Roebers uit Koudum aan zijn zijde, die een plan heeft voor een monumentale poort tot Fryslân bij Kornwerderzand en de rest van de dijk wil laten voor wat die is. ,,De Afsluitdijk moet de moeder zijn van alle toekomstplannen, niet onze ijdelheid of bouwzucht. Mensen die de dijk saai vinden moeten met hun vingers ervan afblijven, want die kunnen niet kijken. Die breng ik graag het woord van Lucebert in herinnering: ‘Verveling, wat is dat anders dan het onvermogen om verschillen te herkennen in herhaling?’. Vergeet niet dat de Afsluitdijk geen verblijfplaats is. Je moet er dus alleen dingen op zetten die strikt noodzakelijk zijn.”

Opgelucht
Wie na alle drastische plannen van twee weken geleden bang was dat de Afsluitdijk overgeleverd is aan innovatoren, technologen en compulsieve bouwers kan sinds gisteren opgelucht ademhalen. Er zijn ook mensen die met hand en tand tegen de verrommeling strijden. Binnenkort wordt officieel de Stichting Afsluitdijk opgericht, die zich fulltime gaat inzetten om de dijk als Rijksmonument aangemerkt te krijgen.

Bron: Friesch Dagblad door WYBE FRAANJE

Geen opmerkingen: