Stadsfotograaf in Friesland Headline Animator

Stadsfotograaf in Friesland

vrijdag 17 augustus 2007

10.000-ste bezoeker Kazemattenmuseum

Dit jaar heeft het Kazemattenmuseum te Kornwerderzand op woensdag 15 augustus de 10.000 ste bezoeker welkom mogen heten. Ruim een maand eerder dan het vorige seizoen. Het druk bezochte museumweekend in april heeft hiertoe bijgedragen. Maar ook door de wisselexpositie over de bouw van de 75-jarige Afsluitdijk. De rol van het Ministerie van Oorlog wordt hierin extra belicht. Nog niet eerder getoond materiaal uit het Nationaal Archief wordt hierin extra belicht. Zoals kaarten, blauwdrukken en tekeningen. Medio septemberwordt door het Kazemattenmuseum, het ZUiderzeemuseum en het Museum Nieuwland Erfgoed een DvD, een Basisboek en een Werkboek voor de scholen gepresenteerd. Dit materiaal wordt gratis ter beschikking gesteld voor de groepen zevn en acht en de onderbouw van het VMBO. De scholen kunnen bij de musea de benodigde aantallen aanvragen.

Dijk-In is hoorspel en theaterstuk ineen

Bron: De Pers Door: Maarten Bloem
De Nederlander is zijn connectie met het polderlandschap totaal kwijt. We moeten weer trots zijn op de polder vindt theatergroep Prins te Paard.
De Nederlandse dijken. Iedereen rijdt er wel eens langs of over, niets bijzonders. Dat een dijk echter ook prima dienst kan doen als decor voor een spectaculaire voorstelling bewijst theatergroep Prins te Paard met hun spectaculaire drive-in-voorstelling: Dijk-In.
Voor deze buitenvoorstelling is deze verregende zomer geen probleem. Een weiland in de polder bij het dorpje Nagele doet dienst als drive-in. Bezoekers kunnen hun auto parkeren én lekker blijven zitten: vervolgens moet de autoradio even worden afgestemd op 105.8 FM en kan de voorstelling beginnen.

De dijk voor hun neus doet dienst als decor en toneel. Daar worden licht en geluidseffecten geprojecteerd die het hoorspel op de radio ondersteunen. Er zijn ook heuse VIP-plaatsen in de vorm van tractoren, rooimachines en andere agrarische voertuigen van waaruit de voorstelling kan worden gevolgd.
Regisseur en artistiek leider Rutger Bergboer liep al een tijd rond met het idee een voorstelling te maken over dijken en de gevolgen van de klimaatverandering voor Nederland.
Geïnspireerd door een waargebeurd verhaal en gesprekken met experts op het gebied van klimaat en watermanagement ontstond het hoorspel: De waker, de slaper, de dromer en het meisje.

Bekende Nederlanders als Remco Campert en Joop van Zijl werkten graag mee aan het verhaal over de Zeeuwse schaapherder Moerdijk ,die in de jaren vijftig het verzoek kreeg te verkassen naar de net drooggelegde Noordoostpolder.
Schaapherder Moerdijks idylle werd al snel verstoord door de voortschrijdende modernisering van de landbouw en de toename van bureaucratische regeltjes. Op de achtergrond speelden klimaat en het water bij tijd en wijlen de rol van kwelgeest van de polder.

De keuze van een theaterstuk op en over dijken valt in een wel heel toepasselijk jaar. Niet alleen bestaat de Afsluitdijk dit jaar 75 jaar, het is ook 65 jaar geleden dat in de Noordoostpolder het streefpeil werd bereikt en de drooglegging een feit was. Al deze projecten kenmerkten volgens regisseur Bergboer een geloof in vooruitgang en maakbaarheid in de samenleving. ‘De keren dat ik in Flevoland ben geweest kom ik er altijd angstaanjagend vaderlandslievend vandaan’, schrijft Remco Campert in een Volkskrantcolumn van 1996 die is verwerkt in het hoorspel. En Rutger Bergboer deelt die gevoelens. ‘De trots op al die polderprojecten en het Nederlandse landschap is totaal verdwenen en dat is jammer.’ Zijn Drive-In voorstelling moet hier verandering in brengen.